ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΙΛΗ

Η Δέσποινα Φίλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Πατησιών . Απέκτησε το πτυχίο Ψυχολογίας  από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας –DEREE  COLLEGE . Επόμενος σημαντικός  εκπαιδευτικός σταθμός το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου ολοκλήρωσε επιτυχώς το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της   Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (MS in Counselling Studies) και της χορηγήθηκε πιστοποιητικό Συμβουλευτικών Ικανοτήτων αναγνωρισμένο από το COSCA και το Πανεπιστήμιο του Napier.  Την προσοχή της τράβηξε η Θεωρία Δεσμού του John Bowlby με την οποία ασχολήθηκε αναλυτικά στην διπλωματική της.

Επέστρεψε στην Αθήνα με ανάμεικτα συναισθήματα . Ολοκλήρωσε έναν βασικό πενταετή κύκλο προσωπικής θεραπείας στην Διεργασία Ομάδας. Παράλληλα ξεκίνησε και την εκπαίδευση της  στη Συστημική-Διαλέκτική Προσέγγιση στο Αθηναικό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου  όπου ειδικεύτηκε στον συντονισμό ομάδων ενηλίκων και παιδιών (2008-2015)

Εκπαιδεύτηκε στην Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού και χορήγηση ΤΕΣΤ στην ISON PSYCHOMETRICA.

Από τον Φεβρουάριου του 2015 συμμετέχει στο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ψυχική Υγεία Παιδιών& Εφήβων Ανάγκες Της Οικογένειας-Προαγωγή»  της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημαντική εμπειρία στην προσωπική και επαγγελματική της  εξέλιξη υπήρξε  η εθελοντική της εργασία στο Χαμόγελο του Παιδιού όπου στήριζε ψυχολογικά  κακοποιημένα παιδιά που φυλάσσονταν προσωρινά στα Νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού  μετά από εισαγγελική παρέμβαση μέσω δημιουργικής απασχόλησης (2003-2005)

Πρώτο της επαγγελματικό βήμα ως σύμβουλος ψυχικής υγείας στην Μ.Κ.Ο Ιατρική Παρέμβαση όπου συντόνιζε ομάδες εμψύχωσης ,δημιουργικότητας, ενδυνάμωσης σε παιδιά μεταναστών και προσφύγων  μαζί με συμβουλευτική γονέων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.(2008-2012)

Το 2010 ξεκινά η συνεργασία της με τα Κέντρα Σωματικής Ευεξίας & Ανίχνευσης Μεταβολικών Διαταραχών όπου εμψυχώνει  παιδιά και εφήβους με θέματα διατροφής και ενισχύει τον ρόλο των γονιών σε συμβουλευτική βάση. Παράλληλα αρθογραφεί  για θέματα Ψυχικής Υγείας στο επίσημο site του κέντρου www.lipo-lysis.gr.

Το 2013 διευρύνει τις επαγγελματικές της συνεργασίες  με το Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης και Προσωπικής Ανάπτυξης  (ΚΕ.ΨΥ.Π.Α) ως υπεύθυνη προγραμμάτων εμψύχωσης ενδυνάμωσης  παιδιών προσχολικής  σχολικής ηλικίας  και εφήβων εστιάζοντας στο κομμάτι της αυτοεκτίμησης και  στη συμβουλευτική γονέων.

Παράλληλα συνεργάζεται με το HEALING-ART  όπου συντονίζει ομάδες προσχολικής ηλικίας (3,5-6) και σχολικής ηλικίας  (7-12) με στόχο να αναδειχτούν τα δυνατά κομμάτια του εαυτού και να χτιστεί η αυτοεκτίμηση τους . Διοργανώνει εκπαιδευτικά –βιωματικά σεμινάρια ενηλίκων εστιάζοντας στον  γονεικό τους ρόλου με στόχο να  δημιουργούνται  γέφυρες πιο ουσιαστικής και ανθρώπινης σύνδεσης με τα παιδιά.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής και Οικογενειακής Θεραπείας. (ΕΛΕΣΥΘ).